'Hema-rookworst komt toch van Unox in Oss'


OSS - De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd.

In 2007 klapte een werknemer van Unox, een dochteronderneming van Unilever, uit de school in het Brabants Dagblad. Hij zei uit wraak vanwege de voorgenomen bezuinigingen dat de worst uit Oss kwam. Unilever en Hema ontkenden dat toen.

Vier oud-werknemers bevestigen nu dat de worst toch uit Oss komt. Dit blijkt ook uit een interne presentatie, die in handen is van De Osse Groei. Daarin staat vermeld dat Unox in opdracht van Hema werkt.

Andere behandeling
Hoewel de vleesverwerker ook rookworsten onder eigen naam produceert, zijn die naar verluidt niet hetzelfde als de worsten van de Hema. De eigen worsten ondergaan namelijk een andere behandeling, stellen de voormalige werknemers. Zo worden de Hema-worsten gerookt, terwijl de Unox-variant kunstmatig rookaroma krijgt toegediend.

Hema en Unilever willen inhoudelijk niet reageren. Unilever verwijst naar Hema, dat ook niet wil ingaan op het nieuws. Wel zegt een woordvoerder dat de duizenden producten van het concern bij diverse fabrieken wereldwijd worden gemaakt. "De rookworst is een versproduct, en komt inderdaad uit Nederland."